Modernizacja młyna w Żukczynie i jego adaptacja na hotel.
Żukczyn, Gm.Pruszcz Gdański
Status projektu: Projekt studencki. Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
Rok: 2011




Lokalizacja i opis obiektu
Budynek ten, datowany na 1925 r., znajduje się w miejscowości Żukczyn, w gminie Pruszcz Gdański, przy ulicy Młyńskiej. Budynek posiada cztery kondygnacje: piwnicę, parter, I piętro, II piętro, każda kondygnacja w przybliżeniu o 170m2, o wysokości 2,4 m w piwnicy oraz 3,2 m w parterze i wyższych piętrach. Obiekt zbudowany z cegły. Konstrukcja stropów i więźba dachowa - drewniane.

Projekt adaptacji
Budynek zaadaptowano na obiekt hotelarski w standardzie trzech gwiazdek. Nadrzędną ideą projektu było dokonanie jak najmniejszej ingerencji w strukturę obiektu, jego konstrukcję i walory architektoniczne. Z uwagi na wieść i złożoność problemów projektowych, wynikających z wymogu przystosowania budynku do norm Prawa Pożarowego oraz Warunków Technicznych, izolacyjności cieplnej, a także potrzeb funkcjonalnych, dokonano pewnych uproszczeń, by pełniej móc skupić się na aranżacji wnętrza.

Aranżacja wnętrza
Hol. Aranżacja wnętrza młyna została budowana w oparciu o ideę pustki w stropie, wykreowanej w celu optycznego wydłużenia przestrzeni holu wejściowego. Wnętrze ma charakter industrialny. Gesty architektoniczne zminimalizowano w taki sposób, by nie odwracać uwagi użytkownika od charakterystycznych dla tego obiektu elementów konstrukcyjnych, jak drewniane słupy i podciągi oraz ceglane ściany. Wnętrze spojono przestrzennie poprzez zastosowanie refleksyjnych materiałów: szkła i lacobelu.