Projekt aranżacji wnętrz kancelarii notarialnej w Żukowie.
Faza projektu: zrealizowany
Współpraca: Katarzyna Jabłońska. Studio Ka
Rok: 2013




Opis koncepcji
Prace nad projektem kancelarii zostały poprzedzone rozmową z klientką oraz wizją lokalną i inwentaryzacją na miejscu przyszłej budowy.

Funkcjonująca dotychczas w jednym z budynków usługowych w Żukowie kancelaria (100m2), miała docelowo zostać przeniesiona do budynku mieszkalnego (60m2).

Parter wspomnianego domu jednorodzinnego adaptowano na przestrzenie biurowe (kancelarię), natomiast jego wyższe kondygnacje przeznaczono pod wynajem.

Projekt kancelarii obejmował zmianę układu funkcjonalnego i jego przystosowaniu do potrzeb biura, wyburzenia ścian, budowę sufitów podwieszanych i nowych ścian, wydzieleniu ustępu dla pracowników, a w kolejnym etapie – aranżacji i wykonawstwie.

W nowych przestrzeniach kancelarii znaleźć miały się również wszystkie meble z aktualnego pomieszczenia kancelarii: stół recepcyjny, biurko notariusza, stół i krzesła konferencyjne, krzesła w poczekalni, sofę, krzesła biurowe i inne, każdy wykończony w innym laminacie (orzech, dąb i wenge) i innym kolorze tapicerki.

W naszym projekcie aranżacji nawiązałyśmy do form występujących w kamienicach mieszczańskich, łącząc je z nutą miękkiego i jasnego designu skandynawskiego. Wnętrza miały mieć charakter elegancki, reprezentacyjny, ale nie przesadnie bogaty. Skrajnie odmienna kolorystyka laminatów zastanych mebli stanowiła pewną trudność w doborze spójnej kolorystyki dla wszystkich wnętrz. Poprzez zastosowanie oliwki z odcieniem szarości na ścianach, sufitów podwieszanych z rynnami na oświetlenie LED chciałyśmy nieco odwrócić uwagę odbiorcy od kolorystyki wyposażenia i nadać wnętrzu tym samym wspólny mianownik.